Jednodniowe wydarzenie plenerowe ukaże dziedzictwo kulturowe i tradycje lokalne Lubelszczyzny oraz kulturę regionu Górali oraz będzie miało charakter wymiany kultur. Podczas imprezy odbędą się: wystawa sztuki ludowej i rękodzieła, degustacja potraw i wyrobów regionalnych – góralskich i lubelskich, animacje i warsztaty sztuki ludowej dla dzieci ułatwiające międzypokoleniowy przekaz tradycji, program kabaretowy w wykonaniu artystów – Górali, pokaz tańców ludowych, koncerty muzyczne w wykonaniu lokalnych zespołów ludowych oraz znanych kapel i zespołów góralskich. Podczas wydarzenia przeprowadzone zostaną dwa konkursy adresowane do Kół Gospodyń Wiejskich i stowarzyszeń z terenu powiatu ryckiego: Konkurs kulinarny pn. „Najsmaczniejsza potrawa z serem” i konkurs na najpiękniejsze stoisko promocyjne dekorowane tradycyjnymi ozdobami z bibuły.
Celem tej inicjatywy jest: zachowanie i popularyzacja dziedzictwa kulturowego związanego z regionem Lubelszczyzny i regionem kulturowym Górali, tworzenie warunków dla uczestnictwa w kulturze oraz do aktywności twórczej z wykorzystaniem lokalnych tradycji, integrowanie i ukazywanie szacunku dla różnorodnych kultur i zwyczajów.
Zadanie dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach programu Narodowego Centrum Kultury: EtnoPolska.Edycja 2023