Aktualności

GEOPORTAL POWIATU RYCKIEGO
Ikona pinezka punkt
AGENCJA ROZWOJU PRZEMYSŁU - ODDZIAŁ W TARNOBRZEGU
Ikona wykres
ARCHIWALNA STRONA
Ikona strony www
DZIEJE POWIATU RYCKIEGO
Ikona pismo pióro
RSO
Ikona zarys polski
POMOC UKRAINIE

Ikona serca i rąk

Aktualności Drukuj Zapisz

Konkurs Kulinarny w ramach projektu „My i Nasze Dziedzictwo – twórczość ludowa"

„My i Nasze Dziedzictwo – twórczość ludowa" to projekt zrealizowany przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Lepsza Przyszłość Ziemi Ryckiej” w partnerstwie z Powiatem Ryckim i Instytutem Rozwoju Samorządu Terytorialnego Województwa Lubelskiego. W ramach projektu, w sierpniu i wrześniu br. odbyły się warsztaty kulinarne przyrządzania tradycyjnych pierogów oraz warsztaty rękodzieła ludowego – tj. wykonywania ozdób z wikliny, słomy i bibuły.

 

Dodatkowo, dnia 2 października 2022 r. odbył się Konkurs Kulinarny na potrawę z kapustą lub grochem, adresowany do lokalnych Kół Gospodyń Wiejskich i stowarzyszeń. Do konkursu zgłosiło się 14 grup, które przygotowały 28 potraw. Uczestnicy konkursu prezentowali także występy artystyczne opowiadające jak Program Rozwoju Obszarów Wiejskich zmienił ich życie na wsi. Konkurs Kulinarny z prezentacją potraw i występów zorganizowano w sali bankietowej „Morenowy Dwór” w Przykwie. Zgłoszone do konkursu potrawy zachwycały smakiem i aromatem oraz sposobem prezentacji. Wiele dań nawiązywało do regionalnych i zapomnianych tradycji kulinarnych. Przysmaki oceniała Komisja Konkursowa w składzie:

Przewodniczący Komisji – Andrzej Kamiński (szef kuchni w „Morenowy Dwór”)

Członek Komisji – prof. Marcin Szewczak (Prezes Zarządu IRST Województwa Lubelskiego)

Członek Komisji – Piotr Łysoń (Przewodniczący Rady Powiatu, Kierownik Biura Powiatowego ARiMR w Rykach)

Członek Komisji – Grażyna Kurek (członek Zarządu LGD „Lepsza Przyszłość Ziemi Ryckiej”

Członek Komisji – Marlena Kurek (przedstawiciel GOK w Ułężu)

Członek komisji – Marek Wojtaś (restaurator)

W konkursie przyznano następujące nagrody:

I miejsce: KGM w Dęblinie - dęblińska kaczka dziwaczka / trio pierogowe

II miejsce: Sołectwo Rososz - supik na pulicku / kiszona kapusta z burakami

III miejsce: KGW w Paprotni - surówka babuni / parzybroda

Wyróżnienie: KGW w Nowym Zadybiu – kotleciki kapuściane / bigos po staropolsku

Wyróżnienie: KGW w Zosinie - pulpeciki mięsne z kapustą / kapusta z grochem

Laureaci oraz wszyscy uczestnicy Konkursu Kulinarnego otrzymali dyplomy i nagrody finansowe. Zwieńczeniem wydarzenia była degustacja przygotowanych potraw oraz biesiada        z występami zespołów śpiewaczych. W uroczystości uczestniczyli przedstawiciele lokalnych władz samorządowych – powiatu ryckiego i gmin znajdujących się na terenie powiatu.

Projekt dofinansowany przez: "Europejski Fundusz Rolny na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie".

Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020”.

 

Fot. „Twój Głos” – gazeta powiatu ryckiego, LGD „Lepsza Przyszłość Ziemi Ryckiej”

 

Autor: Powiat Rycki
Powrót