11 września 2021 r. uczniowie z klasy 2THG, reprezentując Zespół Szkół Zawodowych nr 2 w Dęblinie, wzięli udział w wydarzeniu „Europejskie Dni Dziedzictwa”, organizowanym przez Miejski Dom Kultury w Dęblinie. Uczniowie zainspirowani książką wydaną w 2010 r. przez Towarzystwo Przyjaciół Dęblina pt. „ Kuchnia regionalna Dęblina i okolic” przygotowali potrawy: pazibroda, macaki, pierogi z soczewicą, babkę wiejską z kaszą jaglaną , ciastka ze skwarkami, kompot z jabłek i śliwek, swojski chlebek ze smalcem z jabłkiem i ogórkiem kiszonym. Wszystkie potrawy można było skosztować, ale także dowiedzieć się jak je przygotować.
Jedna z potraw przygotowana przez naszych uczniów – pazibroda - została zgłoszona do konkursu kulinarnego „Potrawa bliska sercu Dębliniaka” organizowanego przez Miejski Dom Kultury w Dęblinie. Potrawa była oceniana według kryteriów: zgodności z tradycją regionu, staranności i wartości kulturowej.
Szkoła, za przygotowaną potrawę, została uhonorowana II miejscem w konkursie.
Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!