Aktualności

GEOPORTAL POWIATU RYCKIEGO
Ikona pinezka punkt
AGENCJA ROZWOJU PRZEMYSŁU - ODDZIAŁ W TARNOBRZEGU
Ikona wykres
ARCHIWALNA STRONA
Ikona strony www
DZIEJE POWIATU RYCKIEGO
Ikona pismo pióro
RSO
Ikona zarys polski
POMOC UKRAINIE

Ikona serca i rąk

Aktualności Drukuj Zapisz

"Smakuj w Rososzy - kulturalna impreza plenerowa"

To był wspaniała niedziela! 30 czerwca 2024r na stadionie sportowym w Rososzy odbył się kolejny, III Turniej Kół Gospodyń Wiejskich. W tym roku wydarzenie odbyło się pod hasłem „Smakuj w Rososzy – Kulturalna Impreza Plenerowa”. Organizatorami wydarzenia był Powiat Rycki wraz z Powiatową Biblioteka Publiczna w Rykach. W organizację wydarzenia włączył się również 4 Pułk Saperów w Dęblinie, Instytut Rozwoju Samorządu Terytorialnego Województwa Lubelskiego oraz Lokalna Grupa Działania „Lepsza Przyszłość Ziemi Ryckiej”. Partnerem wydarzenia było Województwo Lubelskie „Lubelskie. Smakuj Życie!” a Honorowy Patronat nad Kulturalną Imprezą Plenerową „Smakuj w Rososzy” objął Marszałek Województwa Lubelskiego Jarosław Stawiarski.

,,Smakuj w Rososzy” – kulturalna impreza plenerowa to cykliczne, jednodniowe wydarzenie związane z promocją Lubelszczyzny oraz poznaniem kultury regionu. Inicjatywa przyczynia się do pielęgnowania tradycji ludowych i dorobku kulturowego Województwa Lubelskiego poprzez promowanie lokalnych zwyczajów, muzyki, kulinariów, tańca i rękodzieła. Przybliża bogactwo dziedzictwa kulturowego Lubelszczyzny poprzez konkursy i zabawy, angażuje lokalną społeczność w aktywne poznawanie regionu i wpływa na budowanie więzi społecznych, jak również wspiera działalność Kół Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszeń z terenów wiejskich. Imprezą towarzyszącą tegorocznego turnieju Kół Gospodyń Wiejskich był Etap I – regionalny, ogólnopolskiego konkursu kulinarnego Bitwa Regionów 2024, organizowanego przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.

Piękna pogoda w niedzielę sprzyjała zabawie i wypoczynkowi. W ramach Turnieju Kół Gospodyń Wiejskich rozstrzygnięto dwa konkursy: kulinarny oraz na najciekawszy wystrój stoiska. Poza tym wydarzenie obfitowało w atrakcje dla starszych i młodszych uczestników.  Nie zabrakło zawodów sportowych przygotowanych przez Klub Sportowy Amator Leopoldów-Rososz, oraz konkursów, w tym cieszącego się jak co roku niezwykłym zainteresowaniem konkursu w dojeniu krowy, a także szeregu atrakcji dla najmłodszych w postaci dmuchańców i zabaw z animatorami. Uczestnicy mogli również wysłuchać występów artystycznych Kół Gospodyń Wiejskich oraz artystów z Ogniska Muzycznego w Rykach. Licznie zgromadzona publiczność bawiła się doskonale podczas występu zespołu Guzowianki, który nie tylko zachwycił wykonaniem inspirowanych folklorem utworów, ale również zmobilizował zgromadzoną pod sceną publiczność do wspólnego tańca. Następnie przyszła pora na zmianę klimatu za sprawą nieco mocniejszego brzmienia utworów zespołu Crank Fly, który zaproponował publiczności nową odsłonę dobrze znanych utworów, jak również przedstawił swój autorski repertuar. Gwiazdą wieczoru była Kapela Górole, do której na scenie dołączył Starosta Rycki Dariusz Szczygielski w brawurowym wykonaniu utworu „Roża”, oraz innych piosenek zespołu. Ukoronowaniem wieczoru był pokaz fajerwerków.

W ramach wydarzenia „Smakuj w Rososzy” przeprowadzono dwa konkursy dla KGW i Stowarzyszeń z terenu Powiatu Ryckiego. W konkursie kulinarnym „Najlepsza potrawa z grzybami” oraz w konkursie na najciekawszy wystrój stoiska pn. „Stara chata” wzięła udział rekordowa liczba uczestników, blisko 30 KGW i Stowarzyszeń. Przygotowane potrawy zachwycały smakiem i pięknym wyglądem, a stoiska przystrojone na wzór starej izby z terenów Lubelszczyzny zaskakiwały pomysłowością i ilością wykorzystanych oryginalnych elementów. Komisje konkursowe miały niezwykle trudne zadanie, ostatecznie jednak wyłoniły laureatów w obu konkurencjach. 

Zgodnie z protokołem konkursu „Stara chata” na najciekawszy wystrój stoiska w nawiązaniu do tradycji Lubelszczyzny, komisja w składzie:

  • Bogna Bender – Motyka – Przewodnicząca
  • Agnieszka Drozd – Bownik
  • Monika Kalita

po obejrzeniu 27 stoisk konkursowych przyznała następujące nagrody:

Miejsce I

  • KGW w Nowej Dąbii

Miejsce II 

  • KGW w Rososzy
  • KGW „Szlacheckie Gwiazdeczki” z Grabowa Szlacheckiego

Miejsce III

  • KGW w Zawitale
  • KGW w Lendzie Ruskim

Nagrody finansowe dla Laureatów konkursu ufundowane przez Starostwo Powiatowe w Rykach wręczył Starosta Rycki Dariusz Szczygielski wraz z Przewodniczącym Rady Powiatu Piotrem Łysoniem.

Zgodnie z protokołem konkursu kulinarnego „Najlepsza potrawa z grzybami”, komisja w składzie:

  • Piotr Kienig – Przewodniczący
  • Renata Bielecka – Wiceprzewodnicząca
  • Dorota Złotnicka
  • Marta Szpadzik

po degustacji 28 zgłoszonych potraw konkursowych przyznała następujące nagrody:

Miejsce I 

  • KGW „Szlacheckie Gwiazdeczki” z Grabowa Szlacheckiego – za bliny w sosie z grzybów leśnych

Miejsce II

  • KGW w Lendzie Ruskim – za zupę grzybową z krajanką makaronową
  • KGW w Bobrownikach – za polędwiczki w sosie grzybowym

Miejsce III

  • KGW w Kłoczewie – za pyzy ziemniaczane z nadzieniem z grzybów
  • KGW „Aktywne Zalesie” w Zalesiu – za Ślimaki spod lasu

Nagrody finansowe dla Laureatów konkursu ufundowane przez Lokalną Grupę Działania „Lepsza Przyszłość Ziemi Ryckiej” wręczyli Starosta Rycki Dariusz Szczygielski oraz Pani Anna Wąsowska - Prezes Zarządu LGD.

W trakcie imprezy przedstawiono również wyniki regionalnych eliminacji w konkursie kulinarnym „Bitwa Regionów 2024”, które przedstawiały się następująco:

Miejsce I oraz nominacja do etapu wojewódzkiego:

  • KGW „Malwianki” z Kocka

Miejsce II 

  • KGW „Aktywne Zalesie” z Zalesia

Miejsce III 

  • KGW z Woli Zadybskiej

Patronat medialny nad wydarzeniem sprawowały: TVP3 Lublin, Twój Głos – Gazeta Powiatu Ryckiego, Tygodnik Echo Katolickie, FARO.TV – Internetowa Telewizja Diecezji Siedleckiej, Podlasie 24.pl – Regionalny Portal Informacyjny, Katolickie Radio Podlasie, Polskie Radio Lublin.

Autor: Ewa Urban
Powrót